Working in “C” by Sedus – partener GreenForest

Working in “C” by Sedus – partener GreenForest

Working in “C” este un model de planificare a spațiilor de birouri dezvoltat de Sedus. Modelul pune în evidență facilitățile principale ale birourilor folosite în amenajările actuale. Este de asemnea un model foarte potrivit de amenajare  a spaiilor după filozofia “Flex Office” sau “Co-Working”.

Prin Flex Office ne referim la spațiile cu posturi de lucru ne-personale si non-teritoriale denumite si hot desk sau share desk care în general sunt corelate cu spații care crează facilități mai bune pentru activități specifice ca și cele prezentate în acest articol. Prin Co-Working ne referim la activitățile desfășurate in spații inchiriate sau folosite individual, în general de persoane cu activități diverse, de multe ori complementare, care le-ar putea desfășura și de acasă dar care preferă să le facă într-un mediu cu mai multe relații sociale și care interferează frecvent și profesional. Co-Working-ul se definește prin relații comunitare importante și impărtășirea resurselor (resource sharing).

Modelul pornește de la intersecția a două axe principale de activități: activități personale și activități de echipă dezvoltând patru categorii generice de spații pentru: concentrare, comunicare, colaborare și contemplare – relaxare.

O posibillă planificare a celor patru categorii generice de spații într-o amenajare de birouri a unei organizații poate fi urmărită în planul următor:

sedus 1

În cadrul activităților care presupun concentrare pe lângă posturile de lucru convenționale modelul Sedus propune trei ipostaze:

1. Focus

sedus 2

2. Discreție

sedus 3

3. Informal solo

sedus 4

În cadrul comunicării avem următoarele ipostaze importante definite de Sedus:

4. Privacy

sedus 5

5. Noduri comunicaționale

sedus 6

6. Învățare

sedus 7

7. Prezentări

sedus 8

8. Relaționare

sedus 9

În cadrul relațiilor de colaborare se disting:

9. Munca de echipă

sedus 10

10. Brainstorning

sedus 11

11. Schimburile

sedus 12

Spațiile destinate contemplării – relaxării sunt esențiale pentru activitățile creative dar în același timp au o contribuție pozitivă și asupra productivității în cadrul activităților de rutină.

12. Contemplare – relaxare

sedus 13