Importanţa scaunului ergonomic

Importanţa scaunului ergonomic

 

Menţionam în articolul precedent că un post de lucru complet adaptat ergonomic înseamnă ca întreg ansamblul masă-scaun să se poată adapta pe nevoile utilizatorului. Astăzi, voi aduce în discuţie importanţa folosirii scaunului ergonomic şi ce să urmăreşti atunci când îţi achiziţionezi unul.

Cum să stai aşezat corect?

Cea mai mare capacitate de concentrare intelectuală este cea în postura așezat pe scaun, iar consumul energetic al organismului este mai scăzut stând în această poziţie.

Scaunele ergonomice distribuite de GreenForest se pot regla în funcţie de nevoile şi preferinţele utilizatorului, dar pentru a putea beneficia de toate acestea este important să cunoaştem cum să stăm aşezaţi corect. Ce poate să fie atât de complicat? Nimic nu este complicat, doar că fiecăruia dintre noi, din diverse motive, i se întâmplă să adoptăm poziţii greşite pe scaun, iar acest aspect poate avea consecinţe negative asupra stării noastre de sănătate şi implicit asupra performanţei de lucru.

Atunci când se stă pe scaun picioarele trebuie să fie în contact cu pardoseala pentru ca greutatea corporală sa fie preluată şi de către picioare. Unghiul astfel format de poziţia picioarelor trebuie să fie de aproximativ 90 de grade. Un alt aspect de care trebuie să ţinem cont este că nu se stă aşezat pe scaun cu picioarele încrucişate deoarece această poziţie poate creşte presiunea sanguină. Sprijinirea pe o suprafață cât mai mare a șezutului şi a spatelui are o importanță majoră pentru evitarea suprasolicitării coloanei vertebrale. Braţele corpului trebuie să fie în poziţie paralelă cu podeaua şi sprijinite pe braţele scaunului. Stai drept și evită să te apleci. Gâtul trebuie să fie într-o poziție relaxată și neutră, la fel ca restul corpului.

Ce să urmăreşti atunci când achiziţionezi un scaun ergonomic?

Un scaun de birou este necesar să se poată regla în funcţie de statura fiecărui utilizator. În acest sens, voi prezenta mai jos câteva aspecte care trebuie luate în calcul atunci când îţi alegi scaunul de lucru.

  1. Reglarea înălţimii

De obicei, orice scaun de birou se poate regla pe înălţime. Acest lucru este util tocmai pentru că doar aşa poţi obţine acel unghi de 90 de grade despre care am menţionat mai devreme în articol. În cazul în care nu este posibilă adaptarea înălțimii scaunului și a biroului sincronizat este bine să se folosească un suport pentru picioare.

  1. Reglarea adâncimii şezutului 

Mai exact, aceasta se referă la reglajul faţă-spate al şezutului. Avantajul acestei funcţii este că spatele genunchiului nu va suporta presiune din partea scaunului. Tot această funcţie este utilă pentru a ajusta şezutul în funcţie de lungimea picioarelor astfel încât o suprafaţă cât mai mare a corpului să se sprijine pe scaun.

  1. Sistemul pentru mişcarea tridimensională

Mişcarea tridimensională la nivelul şezutului ajută la circulaţia de nutrienţi prin coloana vertebrală, la o circulaţie sanguină cât mai bună şi, evident, la reducerea suprasolicitării discurilor intervertebrale.

  1. Reglarea braţelor 

Postura poate să-ţi fie afectată în cazul în care pe termen lung nu se ţine cont de reglarea cotierelor scaunului. Din acest motiv este bine ca acest tip de reglaj să se poată face măcar pe înălţime.

  1. Reglajul spătarului

Este important să te mişti faţă-spate cât mai mult când stai pe scaun, adică să laşi spătarul liber la mişcare. De asemenea, spătarul trebuie sa aibă o curbură ca suport lombar și să fie reglabil pe înălțime. Mecanismul Syncron pentru păstrarea corectă şi permanentă a unghiului dintre şezut și spătar este şi el foarte important.

  1. Reglajul tetierei

Există scaune care oferă sprijin în zona cervicală, este un aspect util pentru cei cu deformări la coloană. De asemenea, tensiunile care pot provoca dureri de cap sunt reduse dacă se foloseşte o tetieră.

Nu uitaţi! Pauzele de mișcare de 5-10 minute la fiecare oră prin ridicarea de pe scaun și mersul la o plimbare scurtă sau realizarea oricărui alt tip de exercițiu fizic este acțiunea cu cel mai mare impact pozitiv asupra sănătății.

Importanţa scaunului ergonomic pentru sănătate este înţeleasă şi de către GreenForest. Din acest motiv venim în întâmpinarea clienţilor cu o gamă largă de produse care să le satisfacă nevoile. Oferta noastră cuprinde scaune ergonomice operative, executive şi chiar şi industriale.

 

sitness-45-4.jpg (600×801)           standstar.jpg (768×1008)

 

Scaun operativ Sitness 45 ST99UX  Scaun executiv RS1 RS90F AD0   Scaun industrial Standstar 70599-0