Orgatec 21-25.10.2014 – MOVE YOUR LIFE

Orgatec 21-25.10.2014 – MOVE YOUR LIFE

În perioada 21-25 octombrie 2014 a avut loc la Koln o nouă ediție a Orgatec, cel mai important târg de mobilier și facilități pentru birouri din Europa.

Contextul în care s-a desfășurat târgul este unul apăsător, în care întreaga industrie europeană a mobilierului de birou traversează o perioadă foarte dificilă. Acest fenomen este o consecință a lipsei proiectelor de investiții majore în general, pe de o parte, iar pe de altă parte, și în cazul investițiilor care se fac, atenția se concentrează asupra reducerii drastice a costurilor, în lipsa unei viziuni și a unor obiective de dezvoltare durabilă pe un orizontal temporar îndepărtat. Astfel, majoritatea  jucătorilor din piața se confruntă cu probleme majore, un număr important de companii încetându-și complet activitatea, altele se restrâng sau sunt preluate de alți jucători din piață, care în general, le închid incercând să păstreze în propriul portofoliu doar clienții.

În această atmosferă încărcată, partenerul principal GreenForest din Germania, compania Topstar și marca Wagner au lansat o amplă campanie media sub sloganul “move your life”. În centrul evenimentului s-a aflat povestea germanului Thomas Huber,  unul dintre pionierii alpinismului de tip free climbing, spusă live de protagonist, ca o parabolă pentru ieșirea din zona de confort personală și concentrarea întregului efort pentru depășirea obstacolelor și limitelor în atingerea obiectivului asumat. Cu marca Wagner, prin tehnologia de mișcare tridimensională a șezutului “Dondola”, s-a redefinit șederea pe scaun și s-a dus mai departe conceptul de “dynamic seating”. Sistemul Dondola facilitează mișcarea și circulația lichidelor la nivelul coloanei vertebrale, circulația sanguină și menținerea tonusului muscular.

În ceea ce privește tendințele, în general s-au păstrat elementele de continuitate din amenajarea spațiilor de birouri din ultimii anii. Astfel, dominante sunt în continuare  ansamblurile de posturi de lucru “share desk” precum și diferite produse destinate zonelor de relaxare și interacțiunilor informale pentru zonele “community office”. O prezență mai frecventă în târg anul acesta a fost reprezentată de sistemele “seat stand”.orgatec greenforest

Una din particularitățile pregnante ale Orgatec a fost o tendință de a prezenta un număr mare de produse cu tentă meșteșugăresc – tâmplărească – artizanală, la VITRA fiind evident acest fenomen. Circa jumătate din standul Vitra a fost alocat unui tip de sistem “seat stand” pliabil, construit într-o manieră mai rudimentară, cu materiale și finisaje grosiere.

greenforest orgatecÎn ceea ce privește tonurile cromatice, în continuare albul are un rol major alături de culori mai vii sau pastel, rosu, portocaliu, albastru, mov, verde, galben, dar la acestea au mai fost adăugate și unele culori cu fibră de lemn, în general tonuri natur.

Printre marii absenți ai târgului Orgatec s-au numărat Herman Miller, Kinnarps, Bene.

Unul din rezultatele vizitei târgului făcută de echipa GreenForest este tatonarea unei posibile colaborări ale producatorului de mobilier de birou GreenForest cu producătorul de scaune de birou Sud-Coreean PATRA pentru realizarea unor proiecte de amenajări de birouri mai mari.