Despre înălțimea și suprafața birourilor

Ultimile Articole

Outdoor Office Day Urban Link 15

Competiția Urban Link 15′ – ediţia 2024

Anul acesta se va desfășura cea de a IV-a ediție a concursului Urban Link15’. Inițiat de Societatea ErgoWork și cofinanțat de GreenForest, acest concurs oferă studenților pasionați de arhitectură, design…
spatiul de lucru

Spațiul de lucru flexibil în era modernă

În ultimii ani, spațiul de lucru flexibil este unul dintre conceptele care a cunoscut o creștere semnificativă în lumea afacerilor, marcând astfel o schimbare esențială a modului în care ne…

Despre înălțimea și suprafața birourilor

zona maxima de lucru

Înălțimea de lucru condiționează poziția corectă de muncă şi se referă la poziția planului de lucru, locul unde se desfăşoară activitățile de muncă, față de sol.

Înălțimea de lucru la masa de birou trebuie să fie corect adaptată la dimensiunile antropometrice ale fiecărui operator uman, postul de lucru, ca ansamblu scaun – masă, putând fii complet adaptat ergonomic doar în condițiile în care și blatul mesei poate fi reglat în  înălțime, vezi și programul ErgoGreencolectia de mobilier de birou reglabil MOVI, sau birouri reglabile SitStand.

Activitățile de birou fiind caracterizate de un efort static predominant este bine ca pentru ele să se creeze condiții pentru alternarea muncii în poziție aşezat cu cea în picioare. Denumirea consacrată a posturilor de lucru care permit lucrul alternativ pe scaun și în picioare este “seat-stand”. Produse seat-stand se regăsesc și în oferta GreenForest.

Corelarea între inălțimea de lucru necesară în activitățile de birou atât în poziție aşezat pe scaun cât şi în picioare şi dimensiunile antropometrice ale operatorilor se poate vedea pe următoarea scală:

Inaltimea birouPentru a menține postura de lucru cât mai neutră pentru activitățile de desen, scris şi citit blatul de lucru este recomandabil să fie şi înclinat astfel:

       pentru desen, până în 5 grade

       pentru scris, aproximativ 15 grade

       pentru citit, aproximativ 30 de grade

Zona de muncă este spațiul din sfera ce poate fi descrisă de mişcarea circulară a mâinilor, având pivot umărul sau cotul.

Zona normală de lucru este cea definită de mişcarea mâinilor având ca pivot cotul, conform următoarei reprezentații:

zona normala de lucru inaltimea

Zona maximă de lucru este cea definită de mişcarea mâinilor având ca pivot umărul, conform următoarei reprezentații:

zona maxima de lucru inaltimea

 Suprafața normală de lucru și suparafața maximă de lucru sunt noțiuni de bază în organizarea ergonomică a muncii, fiind definite şi în standardele de specialitate pe baza dimensiunilor antropometrice ale operatorilor umani.

 Mişcările de muncă sunt recomandabil a se face în zona normală de lucru, datorită consumului redus de energie iar amplasarea mijloacelor de muncă trebuie să se  facă respectând principiile economiei de mişcare şi principiul frecvenței de utilizare.

PhD Sebastian Capotescu

Let's Stay
In Touch

CONTACT US:
Timișoara 300133, România
bd. Simion Bărnuțiu nr. 28
+40 256 490284, +40 256 226621
office@greenforest.ro
București 011469 România,
Galeria World Trade Center, piața Montreal nr. 10
+40 212 306060, +40 318 054123
bucuresti@greenforest.ro
Cluj Napoca 400237, România
str. Septimiu Mureșan nr. 5-7
+40 364 737182
cluj@greenforest.ro