Curățarea şi întreținerea mobilierului

Ultimile Articole

Outdoor Office Day Urban Link 15

Competiția Urban Link 15′ – ediţia 2024

Anul acesta se va desfășura cea de a IV-a ediție a concursului Urban Link15’. Inițiat de Societatea ErgoWork și cofinanțat de GreenForest, acest concurs oferă studenților pasionați de arhitectură, design [...]
spatiul de lucru

Spațiul de lucru flexibil în era modernă

În ultimii ani, spațiul de lucru flexibil este unul dintre conceptele care a cunoscut o creștere semnificativă în lumea afacerilor, marcând astfel o schimbare esențială a modului în care ne [...]
pexels fauxels 3184418

Wellbeing la birou

Starea de bine sau wellbeing-ul la birou este un aspect crucial al culturii moderne la locul de muncă. Acesta implică crearea unui mediu care promovează satisfacția şi sănătatea fizică, mentală [...]

Curățarea şi întreținerea mobilierului

0P1A9755 Edit

Curățarea regulată a mobilierului din spațiul de lucru vă ajută să mențineți un cadru curat şi sănătos pentru angajații firmei. Asta s-ar putea traduce în angajați mai fericiți şi în zile de concediu de boală mai puține.

Cum curăți mobilierul în funcție de tipul de material din care este compus?

Întreținerea şi utilizarea mobilierului diferă în funcție de tipul de material din care este compus şi este recomandat să ținem cont de acest aspect pentru a creşte durata de viață a produselor.

PAL-ul Melaminat

Suprafețele din melaminate sunt uşor de curățat şi relativ greu de zgâriat. Acesta este unul dintre motivele pentru care PAL-ul melaminat este o alegere excelentă pentru mobilierul de birou. În mod uzual, suprafețele de acest gen se şterg de praf cu o lavetă moale şi uscată, din material textil sau hârtie.

curățarea mobilierului

În cazul în care melaminatul a fost stropit cu diferite substanțe care pot păta sau care pot aduce deteriorări, (acetonă, tuş, dezinfectanți, soluții de curățat conductele etc.) suprafețele trebuie şterse imediat cu o lavetă din material textil absorbant, uşor înmuiată într-o soluție în care a fost diluat săpun lichid. Pentru o  curățare mai bună, înlocuiți soluția de săpun cu o soluție formată din 50% alcool şi 50% apă.

Plasticul şi plexiglasul

Curățați mobilierul din plastic cu aceeași metodă, săpun şi apă, ca mobila de birou din PAL. Mai puteți să utilizați un produs de curățare aprobat de EPA (Environmental Protection Agency) pentru tipul de plastic pe care îl curățați și urmați instrucțiunile producătorului.

Plexiglasul este un material  delicat și ușor de zgâriat. Curățarea suprafețelor din plexiglas se recomandă a fi făcută astfel:

Plexiglass

  • în prima fază, de pe suprafețe se îndepărtează particulele de praf cu o cârpă uscată din microfibră;
  • după îndepărtarea prafului, suprafața din plexiglas trebuie  udată cu o soluție obținută din 1 linguriță (5 ml) de detergent de vase uzual dizolvată într-un litru de apă;
  • plexiglasul umed se  șterge cu o lavetă din microfibră,  bumbac sau alt material neabraziv. Ştergerea trebuie făcută de-a  lungul suprafeței, doar pe părțile care sunt încă umede; nu trebuie  să fie aplicată  prea multă presiune pe suprafață, iar ștergerea  trebuie făcută  până aceasta se usucă.

NU utilizați la curățarea suprafețelor din plexiglas  produse de curățare care conțin alcool sau amoniac deoarece aceşti detergenți vor deteriora semnificativ plexiglasul. Nu utilizați solvenți sau orice alt produs cu lustruire granuloasă.

Lemnul

Un alt material mai sensibil şi care necesită îngrijire specială este lemnul lăcuit. În primul rând veți avea nevoie de o lavetă din microfibră, săpun de vase şi o lavetă absorbantă, moale din material textil sau hârtie. După ce înmuiați laveta în soluția preparată din săpun şi apă călduță, stoarceți bine materialul pentru a elimina excesul de apă. Este foarte important să reveniți cu o lavetă uscată deoarece suprafețele din lemn lăcuit nu trebuie să rămână umede.

Recomandăm ca pentru posturile de lucru să nu se aplice ceară sau să nu se folosească produse care să confere strălucire suprafețelor. Motivul constă în faptul că nu este ergonomic să existe suprafețe de mobilier care să reflecte lumina.

În cazul altui tip de mobilier în afara celui office, pentru a reda strălucirea suprafețelor din lemn, puteți aplica ceară specială, aceasta ajută şi la protejarea lemnului. Ceara se aplică înainte de a şterge totul cu o lavetă din microfibră curată.

Sticla transparentă, sticla sablată şi oglinzile

Mai întâi, aceste suprafețe trebuie şterse cu o lavetă uscată din material textil şi care nu lasă scame sau cu un prosop de hârtie. Pentru îndepărtarea urmelor de murdărie, suprafețele trebuie curățate cu soluții special destinate sticlei. Este important de reținut să nu folosiți substanțe ce conțin abrazivi sau uleiuri.

Metal vopsit sau cromat, inox şi aluminiu

Aceste tipuri de suprafețe se şterg de praf cu o lavetă moale din material textil. Urmele de murdărie se îndepărtează prin ştergere cu o lavetă umezită în soluție uzuală de curățare a mobilierului şi care este comercializată special în acest scop. Nici în acest caz nu se folosesc soluții care conțin agenti chimici sau abrazivi.

Cum să curățați produsele tapițate?

curatarea mobilierului

Tapițeriile din material textil se aspiră periodic pentru înlăturarea prafului. În cazul în care nu se realizează acest procedeu, praful aşezat pe tapițerie poate să o murdărească şi în timp aceasta ajunge să aibă un aspect neplăcut.

În cazul în care există pete, de cele mai multe ori, acestea se pot curăța folosind un săpun pentru tapițerie şi apă călduță. După acest procedeu, folosiți o cârpă fără scame pentru a şterge mai apoi, cu acceaşi soluție de apă şi săpun, întreaga suprafață a tapițeriei. Este important să folosiți cât mai puțină apă.

Contactați un specialist în curățare ori de câte ori tapițeria prezintă pete mari de murdărire, grăsime, alimente etc.

În cazul în care mobilierul dumneavoastră conține piele, aceasta se curăță frecând suprafața uşor şi cu mişcări circulare folosind un săpun uşor pentru tapițeria din piele şi puțină apă călduță. În final, după ce suprafața a fost curățată, este recomandat să se aplice un balsam pentru piele astfel încât aceasta să rămână moale şi să nu se crape.

 

Ca o recomandare generală, pentru orice tip de suprafață utilizați soluții de curățare pentru care producătorii acestora îşi asumă responsabilitatea şi pe al căror ambalaj este aplicată eticheta cu modul de utilizare de care este indicat să țineți cont.

Doar pentru a fi siguri, verificați cu dealer-ul de mobilier înainte de a aplica un dezinfectant dur  sau alte soluții care v-ar putea deteriora mobilierul.

Let's Stay
In Touch

CONTACT US:
Timișoara 300133, România
bd. Simion Bărnuțiu nr. 28
+40 256 490284, +40 256 226621
office@greenforest.ro
București 011469 România,
Galeria World Trade Center, piața Montreal nr. 10
+40 212 306060, +40 318 054123
bucuresti@greenforest.ro
Cluj Napoca 400237, România
str. Septimiu Mureșan nr. 5-7
+40 364 737182
cluj@greenforest.ro