Simte-te bine şi spor la treabă!!!

Simte-te bine şi spor la treabă!!!

Pentru că atât rezultatele muncii noastre cât şi starea noastră de bine, atât fizică cât şi psihică, sunt influenţate de amenajarea cu mobilier a posturilor de lucru vă prezentăm câteva aspecte  importante pentru starea de bine şi eficienţa muncii noastre.

In activitatea de birou trei principii sunt esenţiale:

  • Distribuirea greutăţii corporale pe o suprafaţă cât mai mare pentru a evita concentrarea greutăţii şi a tensiunii doar asupra unor puncte
  • Menţinerea mişcării cât mai mult posibil
  • Menţinerea unor pozitii corporale cât mai neutre, naturale pentru prevenirea tensiunilor, facilitarea circulaţiei si evitarea solicitarii articulaţiilor

 Cel mai important lucru pe care-l putem face pentru întreţinerea sistemului scheleto – muscular, menţinerea tonusului muscular, stimularea circulaţiei sanguine şi a circulaţiei fluidelor în general prin corp este să facem pauzele de 10 minute după o sesiune de lucru de 50 – 60 de minute, timp în care să ne mişcăm. Sunt multe exerciţii simple pe care le putem face chiar şi la birou pentru detensionare cum sunt exemplele din imaginile următoare:

Exercitii fizice la birouÎn afară de mişcarea necesară pentru sistemul schelePozitie neutra la birouto- muscular şi circulator, un alt element important îl reprezintă odihna ochilor, prin privirea spre un orizont cât mai îndepărtat.

Cele mai importante recomandări pentru poziţia de lucru la birou sunt următoarele:

1. Atunci când se stă pe scaun picioarele să fie in contact cu pardoseala, pentru ca greutatea corporală sa fie preluată si de către picioare. Astfel, pentru ca scaunul să fie adaptabil dimensiunilor antropometrice individuale trebuie să fie reglabil în înălţime (D si E).

2. În cazul în care nu este posibilă adaptarea înălţimii scaunului şi a bSuport picioareiroului sincronizat, este bine să se folosească un suport pentru picioare. Suportul pentru picioare este un instrument folositor si pentru evitarea tensionării articulaţiilor picioarelor, iar în cazul în care se foloseşte incălţămintea cu tocuri, efectele benefice ale sale sunt superioare.

3. Sprijinirea pe o suparafaţă cât mai mare a şezutului si a spatelui are o importanţă majoră pentru evitarea suprasolicitării coloanei vertebrale. Astfel, şezutul şi spătarul scaunului trebuie sa urmărească formele anatomice, cu accent în special asupra zonei lombare care are o sensibilitate sporită. Spătarul trebuie sa aibă o curbură ca suport lombar şi să fie reglabil pe înălţime pentru a adapta suportul lombar dimensiunilor antropometrice personale. Totodată este recomandabil ca suportul lombar să aibe şi o rază a curburii reglabilă.

4. Este bine ca adâncimea spătarului să fie reglabilă în aşa fel incât şi coapsele să fie sprijinite pe o suprafaţă cât mai mare, cât şi contactul cu spătarul scaunului sa fie menţinut in permanenţă.

5. Spătarul scaunului este bine să fie flexibil în aşa fel încât să permită mişcarea spatelui utilizatorului şi în acelaşi timp să ofere şi sprijin permanent. Cele mai potrivite mecanisme de scaun sunt cele de tip syncro în care spătarul se mişcă faţă-spate sicronizat cu şezutul, dar nu în acelaşi unghi, fapt ce permite ca zona lombara sa fie sprijinită în orice poziţie fără a optura circulaţia la nivelul coapselor şi a suprasolicita coloana.

Miscare tridimensionala a sezutului 6. O altă zonă în care se poate prelua o mare parte din greutatea corporală este reprezentată de braţele mâinilor prin sprijinirea acestora pe braţele scaunului. Pentru ca sprijinul sa fie efectiv braţele trebuie să fie relativ paralele cu podeaua (C). Din acest motiv este recomandabil ca braţele scaunului să fie reglabile vertical. Pentru ca zona de contact sa fie cât mai mare si pentru a nu solicita încheieturile mâinilor braţele pot fi reglabile si radial, în special pentru a facilita lucrul cu mouse-ul și tastatura.

 7. Zona cervicală este sensibilă şi pentru a evita tensiunile care pot provoca dureri de cap este recomandabil să se foloseasca o tetieră care să ofere un suport cervical efectiv.

8. Pentru a evita suprasolicitarea discurilor intervertebrale şi obturarea circulaţiei lichidelor prin coloana este recomandabilă folosirea unor scaune care permit sau facilitează mişcarea la nivelul şezutului. Astfel, un sistem este « Dondola » al companiei germane Topstar (Wagner), la care șezutul are o mişcare tridimensionala şi sistemul « Mikromotiv » al companiei SAMAS (Drabert) care are un dispozitiv electronic de mişcare orizontală a şezutului într-un unghi  de 8 grade cu o frecvenţă foarte redusă.Amplasarea monitorului pe birou

8. Pentru a nu solicita ochii şi zona cervicală este necesar ca monitorul calculatorului să fie amplasat la o distantă de minim 60 cm iar centrul de focalizare al privirii să fie intr-un unghi de 15 grade.

9. Tot pentru evitarea solicitării ochilor este recomnadabil ca atunci când se lucrează cu monitorul iluminatul general al incăperii să fie mai redus, iar pentru citit şi scris este bine să se folosească o sursă de iluminat local cum sunt lămpile de birou.

10. Pentru a păstra poziţia neutră a corpului trebuie ca şi inălţimea blatului de lucru să se ajusteze cu dimensiunile antropometrice individuale, în acest sens putându-se alege un birou cu regalare de 20 cm pe înălţime.Birou seat-stand

În scopul facilitării lucrului in poziţii dinamice se mai poate folosi alternanţa lucrului în poziţie aşezat pe scaun cu cea în picioare. În acest sens se poate folosi fie o zonă de lucru, în care se lucrează cu calculatorul, spre exemplu, aşezat pe scaun şi o zonă cu blat de lucru înalt în care se scrie şi se citesc documente în picioare (colectia SitStand). Mai mult, se poate folosi şi conceptul « seat-stand » care presupune o masă cu ajustarea de obicei electrică a blatului de lucru pentru lucrul aşezat pe scaun sau în picioare.

PhD Sebastian Capotescu